Spørsmål og svar

Lurer du på noe om Teqball? 

norges teqballforbund

svarer

Under følger en del ofte stilte spørsmål. Har du andre spørsmål så kontakt oss gjerne via Facebook eller på Instagram.
Denne siden ble sist oppdatert 31.07.2021

Ønsker du å fortstå Teqball bedre? Denne videoen tar deg gjennom spillet og regelverket på en lettforståelig måte.

Hva er Teqball?
Teqball er en fotballbasert sport hvor man spiller på et spesielt buet bord (Teq-bordet). Teqball tiltrekker seg en ny generasjon med atleter av amatør-entusiaster (teqers), som har en ambisjon om å utvikle sine tekniske ferdigheter, konsentrasjon og utholdenhet. Sporten som har opphav i Ungarn (2012), passer særdeles godt for begge kjønn, ettersom regelverket sier at teqball skal spilles mellom to eller fire spillere, uavhengig av kjønn. Det vil si at menn og kvinner kan spille på samme lag, eller mot hverandre om man ønsker det. Sporten følger et poeng-basert scoringsformat, og kan spilles på alle typer underlag slik som sand, gress eller innendørs. Teqball tillater at spillerne berører ballen maks tre ganger før man må returnere ballen til motstanderen. Hvis du kan sjonglere en fotball tre ganger, så vil du med andre ord beherske Teqball også. Teqball byr på den reneste bruken av fotball, med regler som sier at det ikke er tillatt med fysisk kontakt mellom spillerne eller bordet, noe som reduserer risikoen for støt-skader.
Hva er reglene i Teqball?
Dette er hovedreglene i Teqball: Teqball kan spilles med baller som benyttes i fotball, med størrelse 5 som offesiell og anbefalt størrelse. Teqball kan spilles med to spillere (singles game), eller med fire spillere (doubles game). En teqball kamp består av best-av-tre sett. Hvert sett spilles inntil en spiller/et lag når 12 poeng. Hver spiller/hvert lag har to forsøk på å fullføre en vellykket serv. Spillerne/lagene bytter på hvem som server for hvert 4. poeng. Det er forbudt å berøre ballen med samme kroppsdel to ganger etter hverandre. Det er forbudt å returnere ballen med samme kroppsdel to ganger etter hverandre. Hver spiller/hvert lag kan returnere ballen med maks 3 berøringer av en hvilken som helst kroppsdel unntatt hender og armer. I dobbeltspill kan laget maks berøre ballen 3 ganger, men lagspillerne må spille ballen til hverandre minst en gang. Når man spiller så skal hverken bordet eller motstanderen berøres. I tilfeller av edgeball så skal spillet repeteres. Her kan du lese flere regler og reguleringer for Teqball:
Regelverk
Hvorfor Teqball?

Teqball er ikke bare en superkul sport som har eksplodert på verdensbasis – det er også en øvelse som er et meget fint supplement for å optimalisere tekniske ferdigheter innen alle ballsporter – utvikle bedre presisjon, øke konsentrasjonen og forbedre egen utholdenhet. Visste du forresten at Teqball er en kjønnsnøytral sport? Det betyr at man kan være på samme lag på tvers av kjønn, og man kan også spille kamper mot hverandre. Akkurat det synes vi er spesielt kult!

Hvem kan spille teqball?

Alle kan spille! I denne sporten finner du utøvere fra 8 til 80 år. Sporten har også egen para-satsning, og egner seg godt for utøvere med nedsatt funksjonsevne.

I dag utøves sporten av både profesjonelle utøvere, entusiaster, samt barn og unge over hele verden. Dagens Teqers inkluderer noen av verdens mest kjente merker slik som Real Madrid, Arsenal, Chelsea, Coca Cola, Adidas og Gatorade, for å nevne noen.